0 bewaardZeeVanNamen

30 klassieke jongensnamen én alternatieven

We hebben dertig populaire klassieke jongensnamen voor je op een rij gezet én ons best gedaan om bij elk van die namen enkele mooie alternatieven te vinden.

Aaron

Aaron is een naam die ver terug gaat in de geschiedenis en verbonden is met de Bijbel, in de persoon van Aharon, broer van Mozes en Miriam. Namen die erop lijken zijn bijvoorbeeld Aäron, Ahron, Aeron, Aharon, Auron, en Aron.

Abel

Ook Abel is een klassieke naam met een Bijbelse achtergrond, via natuurlijk de broers Kaïn en Abel, de zonen van Adam en Eva. De naam staat voor 'adem'. Een oude bekende uit de Nederlandse geschiedenis is Abel Tasman, de ontdekkingsreiziger uit de 17e eeuw. Namen die er enigszins op lijken zijn Abe, Aebe en Aebel.

Alexander

Een naam met een klassiek karakter, mede dankzij een aantal beroemde naamdragers: Alexander de Grote (en een hele stoet andere vorsten uit het verleden), enkele pausen en natuurlijk onze eigen koning Willem Alexander. De naam stamt uit het oude Grieks en staat voor: 'hij die mensen beschermt'. Bij alternatieven kun je denken aan Alecsander, Alexandar, Aleksander, Xander of Sander.

Arthur

Ondermeer bekend van de koning uit de Keltische legende (waarin ook Merlin of Merlijn voorkomt, minstens zo'n klassieke naam) en al sinds het midden van de vorige eeuw een redelijk populaire naam in Amerika. Namen die erop lijken? Maar weinig, eigenlijk: je hebt Artur en eventueel Arturo (maar die heeft een heel andere uitstraling).

Benjamin

De naam Benjamin heeft een Bijbelse afkomst: het was een van de zonen van Jacob, de stamvader van de Israëlieten. Een mooie spellingsvariant erop is Benyamin. In onze enquêtes wordt Benjamin ook wel vergeleken met Ilias, Bastiaan, Sebastiaan en Valentijn.

Tip: honderd tijdloze jongensnamen

Namen die al lange tijd gangbaar zijn maar nog steeds hun kwaliteit hebben. Deze tijdloze namen zijn ook nu nog net zo bruikbaar als altijd.

David

David is een van die namen die niet uit de geschiedenis weg te denken is. Koningen, heiligen, auteurs, acteurs en natuurlijk die ene beroemde natuurfilmer - talloze bekende figuren hebben deze naam gedragen. Als je een top drie van klassieke namen moet maken staat deze er zeker in. Namen die erop lijken én dezelfde uitstraling hebben zijn eigenlijk nauwelijks te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld Davi en Davin, maar die hebben beiden een heel ander karakter. Eigenlijk kies je voor David of helemaal niet, daar komt het op neer.

Elias

Elias gaat ver terug in de tijd, tot de Hebreeuwse Bijbel, waarin het de naam van een belangrijke profeet in de negende eeuw voor Christus is. Namen die lijken op Elias zijn Elyas, Eliaz, Eliazar, Eliam of Elian. In onze enquêtes wordt Elias ook vergeleken met Elijas en Ezra.

Florian

Florian komt van het Latijnse Florianus, dat staat voor 'bloeiend' (in de verte is de naam ook verwant aan het Engelse woord 'flower'). Als alternatieven voor deze naam zou je kunnen denken aan Florijn of Floris.

Felix

Felix staat voor blij; gelukkig; succesvol en vind je terug in de Bijbel als de Romein Marcus Antonius Felix. Ooit een populaire naam onder heiligen en pausen. De laatst tijd lijkt Felix ook in Nederland weer populairder te worden. Een naam die er een beetje in de buurt van zit is Felic.

Floris

Floris - hoe klassiek wil je het hebben? Er zit een vleugje 'koninklijk' en historie aan. Bij namen die erop lijken kun je denken aan Flores of Florin. Enkele namen die je wel samen met Floris in onze enquêtes tegenkomt zijn Wijnand, Abel, David, Friso (ook nogal koninklijk) en Hugo. Qua klank lijken ze niet op Friso, maar ze hebben wel een vergelijkbaar karakter.

Gabriël

Gabriël is een aartsengel die in elk van de drie grote religieuze boeken voorkomt (Tenach, Bijbel, Koran). De naam wordt soms geschreven als Gabriel (zonder umlaut, als in Gabriel García Márquez) en in verschillende talen vind je varianten, zoals Gabriele, Gabriell of Gabrielo. Mensen met een voorkeur voor Gabriël kijken bij ons ook veel naar bijvoorbeeld Daniël, Samuel, Raphaël en Benjamin.

Hugo

Hugo kun je herleiden tot de Germanen, waar de naam stond voor 'ziel'. Maar er is ook een duidelijke associatie met Hugo de Groot, een van de grote denkers uit de Nederlandse geschiedenis. Sta je open voor Engelse namen? Dan kun je de Engelse variant van Hugo overwegen: Hugh.

Julian

De populariteit van deze naam neemt de laatste jaren wat af maar hij blijft niettemin hoog in de ranglijsten staan. Als alternatieven voor Julian kun je denken aan Julius, Julias, Jules, Julan, Jullën, Jurian, Yulian? Of misschien Fabian of Florian? Silvian of Jorian?

Julius

Julius is een oude naam die uit het Latijn afkomstig is (afgeleid van iulus: het donzige deel van een plant). Een wereldberoemde Julius uit die is natuurlijk Julius Cesar. Zoek je iets anders wat erop lijkt, denk dan aan bijvoorbeeld Julian, Julias of Jurius. De vrouwelijke variant van Julius is de nu populaire meisjesnaam Julia.

Laurens

Ook zo'n uitgesproken klassieke jongensnaam is Laurens. Afkomstig uit het Latijn, waar de naam als Laurentius voorkwam. Waarschijnlijk is de naam afkomstig van laurier (bron), dat werd gebruikt voor lauwerkransen, waarmee mensen als zegevierend, als overwinnaars werden aangemerkt. De Engelse variant is Lawrence, in het Frans wordt Laurent gebruikt en bijvoorbeeld in Duitsland spreekt met van Lorenz. Een mooie naam die erop lijkt is Lauren, voornamelijk voorkomend als meisjesnaam maar heel af en toe ook aan jongens wordt gegeven. Ook Lourens kan een alternatief zijn.

Lucas

Lucas stamt van de naam Lucius, afgeleid van het Latijnse 'lux': 'lichtgevend'. Namen die lijken op Lucas zijn bijvoorbeeld: Lukasz, Lukas, Luka of Lucasz. Als je verder kijkt kun je ook denken aan namen als Luuk, Luuck, Luuc of het Engelse Luke.

Maarten

Maarten.. hm, misschien meer tijdloos dan klassiek? De meeste van onze bezoekers zien hem als klassiek dus daar leggen we ons bij neer. Alternatieven? Namen die erop lijken zijn lastig te vinden, eigenlijk vooral Marten, Maerten of Martin. Maar hoewel Marten maar één letter verschilt van Maarten, is dat toch een naam met een heel andere uitstraling. In onze enquêtes is Maarten wel vergeleken met Carsten, Dennis en Victor - misschien helpen die je op gedachten.

Nathan

Een naam met een mooi afgeronde klank, die ver terug de geschiedenis in gaat. De Hebreeuwse betekenis van Nathan is: 'gift'; 'gegeven'; 'beloond'. Namen die erop lijken zijn bijvoorbeeld Noathan, Natan, Naethan, Nathen en Nataniël / Nathaniël.

Noah

Ook Noah is de laatste jaren een populaire naam. De naam is verwant aan de Noach die je waarschijnlijk kent uit het bijbelverhaal en gaat dus ver terug in de geschiedenis. Namen die erop lijken zijn bijvoorbeeld Noa, natuurlijk Noach, Noakim, Noam, Noan maar ook bijvoorbeeld Noathan. Als je wat verder kijkt kun je ook denken aan Yoah of Joah.

Jonathan

is afgeleid van een oude Hebreeuwse naam, ook wel Yonatan. De betekenis daarvan is zoveel als 'God heeft gegeven'. Voor variaties op deze naam kun je denken aan bijvoorbeeld Jonathan, Jonatan, Jonathas, Jonatijn, Yonathan of misschien Jonatanas.

Tip: Unisex-namen

Veel mensen zijn op zoek naar een naam die niet uitgesproken mannelijk of vrouwelijk is. Jij ook? Check onze lijst unisex-namen.

Maurits

Bij de naam Maurits zullen veel mensen denken aan het Koninklijk Huis en misschien ook aan het Mauritshuis in Den Haag (afgeleid van de achternaam van de bouwer: Johan Maurits, of graaf van Nassau-Siegen). In onze enquêtes wordt Maurits ondermeer vergeleken met Philip en Laurens, beiden ook namen met een uitgesproken klassiek karakter. Namen die er qua lettergebruik op lijken zijn Mauris en Mauritz.

Merlijn

Merlijn doet denken aan de tovenaar uit de legende van Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel, een verhaal dat zich afspeelt in de 5e eeuw na Christus en in talloze verhalen en versies in de Europese geschiedenis terugkomt. Mertijn, Merlin, Merijn kunnen alternatieven zijn.

Noël

Noël is een naam die verwant is aan het Franse woord voor Kerst ('nael' in het oud-Frans, wat 'geboorte' betekent). Honderden jaren geleden kregen kinderen die rond Kerst geboren werden nogal eens deze naam. Voor alternatieven kun je denken aan spellingsvarianten als Noél, Noël en Noell. Voorbeelden van andere namen waar mensen hier Noël vaak mee vergelijken zijn Noah, Luca en Levi.

Samuel

Samuel komt uit het Hebreeuws, waar het 'Gehoord door God' betekent . De moeder van Samuel, Hannah, richtte een gebed tot God waarin zij een kind wenste. Haar gebed werd gehoord en zij noemde haar zoon zodoende Samuel. Namen die lijken op Samuel zijn bijvoorbeeld Samael en natuurlijk Sam. Bij andere namen met ongeveer eenzelfde uitstraling kun je denken aan Benjamin, David, Nathan, Sebastiaan of Ruben.

Sebastiaan

Sebastiaan maakt deel uit van een relatief grote groep namen die in feite allemaal afgeleid zijn van het oude Griekse woord voor 'vereerd': sebastos. Zo heb je bijvoorbeeld de varianten: Sebas, Sébas, Sebastiaan, Sebastian, Sebastiano, Sebastianus, Sébastien, Sebastiën, Sebastyn en Sabastiaan. Kort dat iets in en je hebt nog een mooie klassieker met een sympathieke uitstraling: Bastiaan.

Silvijn

Silvijn kom je de laatste jaren nog wel eens tegen in Nederland. De naam heeft een klassieke klank en is afgeleid van een Franse naam: Silvin (bron), naar de Benedictijnse evangelist Silvin van Auchy. Namen die erop lijken zijn bijvoorbeeld Sylvijn, Silvian, Silvyn en natuurlijk Silvin. Namen die mensen bij ons op de site ook wel eraan koppelen zijn Pepijn, Thijmen, Merijn en Silvan.

Thijmen

Thijmen is verwant aan het oude Timoteus, een naam uit de Hebreeuwse tijd. Als alternatieven voor Thijmen kun je denken aan Tijmen, Tiemen, Thimon, Thijme, Tijme, Tijsen, Timon of Timen

Tobias

Tobias, een klassieke maar ook (ja, subjectief) sympathieke naam. Al een tijd populair en dat de laatste jaren steeds een beetje meer. Bij alternatieven kun je denken aan Thobias (met een stille h), Thobian, Tobiasz, Tobas, misschien ook Tobyas?

Tristan

Tristan is een karakter uit de beroemde Middeleeuwse legende Tristan en Isolde, pakweg in de 12e eeuw. Maar ook nu nog past de klank heel goed in de Nederlandse taal. Vergelijkbare namen zijn Trystan, Tristen, Tristin en Tristann.

Valentijn

Valentijn, ook een fraaie klassieke jongensnaam, te herleiden tot het Latijnse Valentino, van 'valens': 'gezond', 'levendig'. Veel alternatieven die er dicht bij staan zijn er eigenlijk niet: alleen Valentin lijkt er qua spelling echt op maar heeft toch een andere uitstraling. Uitgesproken klassieke namen waarmee Valentijn in de enquêtes op onze site wel vergeleken wordt zijn bijvoorbeeld Laurens, Fabian en Christopher.

Tip: alle jongensnamen vind je hier

De namen hier zijn maar een héél klein deel van alle jongensnamen waaruit je kunt kiezen, dus kijk vooral ook verder rond! Er is zoveel moois te vinden :-)

Waar let je op bij de keuze van een naam?

We hebben een handige lijst met tips voor je klaarstaan.

Meer leesvoer

30 klassieke jongensnamen én alternatieven
De populairste namen van 2023Meisjes- en jongensnamen: de sterkste groeiers voor de jaren 2022 - 202330.000 dollar voor een babynaam30 klassieke meisjesnamen én alternatievenDe namen van House of the DragonDe populairste namen van 2022De populairste meisjesnamen van 2021 in NederlandDe populairste jongensnamen van 2021 in NederlandJongens- en meisjesnamen: de sterkste groeiers 2020 - 202120 stoere meidennamen én alternatievenEmma is niet meer de populairste meisjesnaam van NederlandJulia is de populairste meisjesnaam van 2021Stoere jongensnamen met 1 lettergreepMaeveLunaStoere meidennamen voor 2021Mila30 leuke meisjesnamen met 1 lettergreepJongensnamen die eindigen op -iah50 meisjesnamen die populairder zijn geworden100 lekker korte jongensnamenUnisex namen (200+)Franse meisjesnamen, van Amélie tot XavièreVeerleRuim 100 tijdloze jongensnamenStoere én unieke meisjesnamenDe sterkste groeiers in de periode 2017 - 20205 bruikbare Ierse namenDe populairste namen van 2020Gratis spullen voor als je zwanger bentDe populairste beginletters bij meisjesnamenTop 20-namenJongensnamen sterk in opkomst: Jaxx, Jax, Lev, Otis en Zayn100 mooie meisjesnamen met een YMeisjesnamen sterk in opkomst: Philou, Nore, NolaVerboden namenAlternatieven voor namen vinden50 jongensnamen die minder populair zijn gewordenX Æ A-12 (Elon Musk en Grimes)De populairste kindernamen van 2019Voornamen in de serie The WitcherVier lettergrepen veel? Kijk eens naar deze prachtige namenMeisjesnamen eindigend op -lyn of -lynnStoere Engelse jongensnamenMeer dan 160 meisjesnamen eindigend op -leyJongensnamen eindigend op een AMeisjesnamen eindigend op -shaRozennamenFranse jongensnamenJongensnamen met een dubbele X op het eindVoornamen in de serie Vikings100 meisjesnamen eindigend op -ieke100 mooie meisjesnamen met een QWolvennamenHonderd opvallende populaire namen voor 2019Korte meisjesnamen zijn minder gewild dan korte jongensnamenDe allerkortste jongensnamenPopulair in de enquêtes: JorisDe populairste meisjesnamen in de VS in 1900Talula Does the Hula From Hawaii101 leuke meisjesnamen die eindigen op -lie101 leuke meisjesnamen die eindigen op -keAlternatieve namen voor LucasVind je Emma een mooie naam, maar eigenlijk ook te populair?Lekker korte jongensnamenDe allerkortste meisjesnamenGroeiend populaire jongensnamen (2012-2018)Groeiend populaire meisjesnamen (2012-2018)Deze jongensnamen zijn minder populair gewordenHet Bouba/Kiki-effectHeb je een mooie naam gekozen of juist niet? Van je vrienden zul je het waarschijnlijk niet horenPopulaire Scandinavische namenDe royal baby heet.. ArchieWordt Allegra de naam van de volgende royal baby?Zwangerschapspagina.nlOuders Van NuTwee derde van de mensen wil niet weten dat je de naam van hun kind niet mooi vindtZwangerschapskalender, van week tot weekDit zijn de populairste namen van 2018Nog eens 30 stoere meidennamen30 stoere meidennamen én alternatievenBloemennamen voor meisjes15 mooie jongensnamen met een Bijbelse achtergrondMeisjesnamen die iets met de natuur te maken hebbenFrozenDe 50 populairste jongensnamen van Engeland in 2017De 50 populairste meisjesnamen van Engeland in 2017Honderd jaar populaire jongensnamen in Amerika: van de jaren 1880 tot hedenHonderd jaar populaire meisjesnamen in Amerika: van de jaren 1880 tot hedenKomt een naam al ergens in de buurt voor? Dan valt hij meestal afPopulaire jongensnamen in Amerika, 2014-2018Populaire meisjesnamen in AmerikaJongensnamen met een Italiaans tintjeThomas Boyd Ritchie III mocht zijn naam niet veranderenDit zijn de namen van de kinderen van Jamie OliverAlex, Axel, Xela, Lexa, Xael, Xeal, Exla, Leax en Xale30 leuke meisjesnamen die eindigen op -leAnne, een tijdloos mooie meisjesnaamAbcdePopulaire namen in Engeland in 2017Palindroom-namenVoornamen van Noordse en Germaanse goden en onze dagen van de weekAchternaam heeft veel invloed op de keuze van een voornaamNiet iedereen houdt de zoektocht naar een naam voor zichzelfDe 35 populairste korte meisjesnamen van 2017De populairste jongensnamen van Noorwegen, van 1880 tot 2018De populairste meisjesnamen van Noorwegen, van 1880 tot 2018De 50 populairste korte jongensnamen van 2017De populairste jongensnamen van Frankrijk in 2018De populairste meisjesnamen van Frankrijk in 2018Meisjesnamen makkelijker te vinden dan jongensnamen?Die naam verzin je toch niet?De populairste voornamen in Spanje in 2017Populaire namen in Zwitserland in 2017De meeste mensen zijn tevreden met hun voornaamDe sterkste groeiers van de afgelopen jarenDe populairste namen van 2017De populairste jongensnamen van 2017De populairste meisjesnamen van 2017Vijf gouden regels bij de keuze van een naamLang leve KeesDe populairste namen van 2015: Liam en EmmaLichtDe 50 populairste jongensnamen van Engeland in 2016De 50 populairste meisjesnamen van Engeland in 2016De 50 populairste jongensnamen van Engeland in 2015De 50 populairste meisjesnamen van Engeland in 2015De namen van Game of ThronesDe 50 populairste jongensnamen van Engeland in 2014De 50 populairste meisjesnamen van Engeland in 2014Alleen korte namen?PatroniemenPopulaire namen in Amerika, door de jaren heenNutella als voornaam mag niet in FrankrijkSophie, Emma en Julia in 2014 terug als top-3Familietradities...Voornaam afkorten?Populaire namen in CanadaEngeland en Wales in 2013: de 100 populairste namenPopulair in Engeland en Wales in 2013Ierse namenPopulair in FrankrijkOndertussen in AustraliëVoornamen bij Man Bijt HondMannelijke en vrouwelijke lettersIreen, Jan, Jorrit, Margot, Michel, Ronald, Stefan en SvenTess en Sem populairste namen in 2013Ondertussen in ItaliëStoere mannen?Ondertussen in EngelandStereotypen in namenSongfestival4Real? Lucifer? V8? Niet in Nieuw-ZeelandCatharina Amalia Beatrix Carmen VictoriaSterrennamenKlassieke jongensnamenDe stoerste meidennamen?Niet vergeten!Blaer is niet vrouwelijk genoegDe monarchieDaan en EmmaLa Bella ItaliaKort! Korter!Scandinavische namenHarmke, Ymke, Silke...Een naam voor het levenLes prénoms Français?En in Rusland? Of IJsland?Groeiend populaire jongensnamen (2012-2021)Groeiend populaire meisjesnamen (2012-2021)Allegra wordt het in elk geval niet..Stoere meidennamen: Anouk, Marit en GwenMeisjesnamen eindigend op -ienMeisjesnamen eindigend op -izeMeisjesnamen eindigend op -skeVijftig mooie meisjesnamen met een X erin