0 bewaardZeeVanNamen

15 tips bij het kiezen van een naam

Als je op zoek bent naar een naam voor je nieuwe kindje heb je het tegenwoordig niet meer zo makkelijk. Vijftig jaar geleden kon je kiezen uit Jan, Henk of Willem. Of een combinatie van die drie, als je in een creatieve bui was. Anno nu is dat heel anders. Er is zoveel om uit te kiezen dat het nogal een verantwoordelijkheid geworden is. Wil je een exotische naam, een ouderwetse, een zelfbedachte, eentje met een diepere betekenis? Je vindt hier de, volgens ons, belangrijkste dingen om op te letten bij de keuze van een naam.

Je kindje groeit op

In de eerste plaats: wat je ook kiest, realiseer je goed dat het voor een leven lang zal zijn. Het is niet een 'babynaam' die je zoekt, maar een naam voor een peuter, een puber, een stoere twintiger en een oude knar! Je baby zal opgroeien en in alle fasen van het leven diezelfde naam houden. Het kan dus handig zijn om het niet teveel te zoeken in de troetelnaampjes, verkleinwoorden of namen die wat al te lief klinken.

Neem de tijd

Wacht niet te lang met het zoeken naar een naam. Niet alleen omdat het lastig kan zijn om een leuke naam te vinden, maar ook is het meestal een goed idee om een bepaalde naam een tijdje te laten 'bezinken'. Als je een naam na een paar weken weer eens ergens ziet of uitspreekt kan hij heel anders op je overkomen dan de eerste keer.

Niet vergeten

We hebben via de reacties op onze site al vaak gehoord dat mensen ooit ergens een mooie naam tegenkwamen, om hem vervolgens langzaamaan weer te vergeten. Pas als ze er later bij toeval weer op stuitten (soms zelfs in een van onze mailtjes :-) dachten ze er weer aan en soms werd die naam dan zelfs gekozen.

Dus als je een mooie naam tegenkomt: maak er een aantekening van, mail 'm naar jezelf of bewaar hem hier op onze site. Maar zorg dat je hem niet vergeet want dat gebeurt veel makkelijker dan je misschien denkt.

Lang of kort?

Bedenk bij een lange naam dat het niet leuk is om je leven lang aan elk loket te moeten spellen hoe je heet. 'Dieudonnée' geeft misschien precies aan hoe jij over je kindje denkt, maar aan de persoon aan de andere kant van de balie driemaal moeten uitspellen hoe je dat schrijft is op den duur niet zo'n pretje.

Let hierbij ook op de achternaam die je kindje krijgt. Je hoort vaak dat het handig is om een langere achternaam te combineren met een kortere voornaam, en omgekeerd. Heeft je achternaam maar één lettergreep, dan klinkt het vaak wat beter als de voornaam niet ook maar één lettergreep heeft. (Ik ben het daar overigens maar ten dele mee eens: het hangt heel sterk af van de specifieke naam. Neem Bart Vos bijvoorbeeld. Of Wim Kan. Ik vind beide combinaties prima klinken.)

Namen uit een andere taal

Namen uit Afrika, India, Scandinavië of waar dan ook vandaan kunnen op een Nederlander extra aantrekkingskracht hebben vanwege het exotische, onalledaagse karakter. Maar het is goed om je je te realiseren dat het helpt als zo'n naam wel goed in het Nederlands 'ligt'. Als een Engelse, Franse of Deense naam ook echt met de klank van die taal moet worden uitgesproken, dan kan het in een Nederlandse zin wat geforceerd klinken.

Kijk ook even hier en hier als je wilt weten wat mensen in het algemeen hiervan vinden.

Is een naam populair?

Iedereen wordt beïnvloed door mode. Misschien vind je onbewust een naam wel leuk omdat je hem al een paar keer in het voorbijgaan hebt gehoord. Het is de moeite waard om even te kijken of die naam misschien niet al erg populair is. En als dat zo is, is hij dan niet té populair? Zou je het vervelend vinden als twee andere kinderen in de klas dezelfde naam hebben? Of til je daar niet zo zwaar aan? Het veel voorkomen van een naam hoeft helemaal geen probleem te zijn maar het is goed om daar vooraf voor alle zekerheid wel even bij stil te staan.

Dat laatste geldt trouwens ook voor originele namen: probeer niet te overdrijven in je wens om origineel te zijn, dat kan soms wat vergezochte namen opleveren.

Pesterijen

Niemand wil dat zijn kind gepest wordt. Controleer bijvoorbeeld even of de naam die je kiest niet rijmt op schuttingtaal. En let ook even op de initialen: vormen die niet een schuttingwoord of op een andere manier een rare combinatie?

Tweede kindje?

Als je een naam zoekt voor je tweede kindje, let dan nog op een paar extra dingen:

Hebben beide namen niet dezelfde eerste letter? Dat kan met post en dergelijke onhandig zijn. Zeker bij tweelingen zijn identieke initialen niet direct aan te raden. Er zijn gevallen bekend van mensen die problemen ondervinden bij het krijgen van een lening omdat hun broer of zus bij BKR geregistreerd staat: aangezien beiden zowel dezelfde initialen, geboortedatum en geboorteplaats hebben schijnt dat problemen te kunnen opleveren. (N.a.v. een tip van een bezoeker - bedankt! Zie ook hier).

Eindigen beide namen niet op (ongeveer) dezelfde klank? Denk aan Johnnie en Tonnie. Dat klinkt wellicht een beetje als een karikatuur.

Allitereren van voor- en achternaam

Het hoeft geen probleem te zijn, maar het kan in sommige gevallen wat onbeholpen overkomen als voor- en achternaam met dezelfde letter beginnen. Denk aan Kees Kerstens, Wouter Wierda of Hans Harmsen. Bij bepaalde combinaties kan het een wat cartoon-achtig effect geven.

Spelling en uitspraak

Is meteen duidelijk hoe een naam moet worden uitgesproken? Van sommige namen is de spelling zo dat er onduidelijkheid kan bestaan over de uitspraak. Bijvoorbeeld omdat een naam uit een andere taal komt. Ook hier op Zeevannamen.nl zie je in de reacties op een naam soms vragen over de spelling verschijnen. Kijk bijvoorbeeld bij Cane, Ysmey, Rhóde, Jax, Ismay of Reyen.

Een lastige of onduidelijke uitspraak hoeft natuurlijk geen bezwaar te zijn. Misschien vind je bijvoorbeeld een exotische of ongebruikelijke naam zo mooi dat je een beetje verwarring over de uitspraak graag op de koop toe neemt. Maar sta er toch even bij stil; het kan vervelend worden als je telkens maar weer moet uitleggen hoe je heet.

Aansluiting op jouw achternaam

Als jouw achternaam bijvoorbeeld begint met een 'e', dan is het minder handig dat de voornaam van je kindje ook eindigt op een 'e'. Bijvoorbeeld Adorée Elshof. Die twee e's achter elkaar maken het ietwat lastig om soepel uit te spreken. Hetzelfde geldt voor medeklinkers: van Adriaan Nijboer gaan beide n's in elkaar op.

Zorg dat je allebei tevreden bent

Een naam gaat een flinke tijd mee, dus jij en je partner moeten hem allebei mooi vinden. Als dat niet zo is kun je veel beter verder zoeken dan je erin schikken. Er zijn verschrikkelijk veel namen te vinden. Die ene die waar iedereen tevreden mee is, bestaat hoe dan ook.

Controleer eventueel de betekenis

Ga even na wat precies de betekenis, historische en mogelijk religieuze achtergronden van een naam zijn. Het is een kleine moeite, en het voorkomt dat je onbewust een naam kiest met een vervelende bijsmaak.

Een naam gevonden? Vaak uitspreken.

Iets dat voor veel mensen goed werkt, is een naam alvast opnemen in een paar gesprekken met je partner. Als je een naam hardop uitspreekt kan hij heel anders overkomen dan op papier, op het scherm of in gedachten. Merk je dat je de naam makkelijk uitspreekt? Gaat hij mooi op in de zinnen die je gebruikt? Ernaar luisteren terwijl jij en je partner hem uitspreken is de beste manier om te weten of je de juiste naam hebt gekozen.

..en vergeet de geboortekaartjes niet!

Wacht niet tot het laatste moment met het uitzoeken van een kaart, maar oriënteer je nu alvast. Dat scheelt stress straks, als je al genoeg andere dingen aan je hoofd hebt. We hebben alvast een aantal aanbieders voor je op een rij gezet.

Meer tips

Hoe kies je een voornaam?

Een naam kiezen voor je kindje kan behoorlijk lastig zijn. Bijvoorbeeld omdat onhandig gekozen initialen je kindje zomaar een paar pesterijen kunnen opleveren. Een goed artikel met handige tips vind je bij Ouders.nl.

Betekenis van een naam

Het is aan te raden om even te controleren of de naam van je keuze niet een vervelende betekenis of achtergrond kent. De meest gezaghebbende site op dat gebied is die van het Meertens Insituut, met de Nederlandse Voornamen Databank.

Zomaar een naam...

Lilibeth
ja
12
nee
4

Lilibet vind ik nog mooier en wat moderner. Lief en pittig.
16 augustus 2018

Zomaar een naam...

Aviva
ja
9
nee
2

Aviva betekent 'Lentetijd', Hebreeuws.
1 februari 2011

Zomaar een naam...

Zomer
ja
10
nee
5

Ik heet Zomer en vind het een leuke naam omdat het ook vaak zomer is. Ik ben bijna 7 jaar en heel trots op mijn naam.
16 juli 2015