0 bewaardZeeVanNamen

30 leuke meisjesnamen met 1 lettergreep

Dertig korte, trefzekere meisjesnamen met allemaal maar één lettergreep. Van stoere namen als Flo en Sam, tot lieve namen als Jill, Liz en Eef.

Met hier en daar ook nog een paar alternatieven die we konden verzinnen.

Aaf

Aaf is een naam met een helder karakter, eenvoud, een vleugje stoer, én is absoluut tijdloos.

Babs

Misschien niet voor iedereen, maar toch een markante naam voor zelfverzekerde meiden. Een bezoeker van onze site die zelf zo heet, zei erover: 'een vriendelijke en warme naam'. Helemaal mee eens.

Beau

Beau kom je tegen als meisjes- én als jongensnaam (iets meer als jongensnaam zelfs). Misschien moet je soms de spelling even uitleggen maar dan heb je wel een bijzonder elegante naam.

Bliss

Bliss zal niet iedereen mooi vinden, maar een uitgesproken karakter heeft deze korte naam met scherpe S absoluut. Het lijkt misschien niet zo, maar hij is al lang in gebruik: in de Victoriaanse tijd in Engeland (ruim honderd jaar geleden) waren 'virtue names' populair, waaronder -inderdaad- ook Bliss.

Bo

Kort, érg kort en érg stoer is Bo. Niet voor niks krijgen jaarlijks vrij veel meisjes deze krachtige naam. Zoek je toch nét iets anders, minder populair? Een stuk zeldzamer, maar wel voorkomend is Mo. Een beetje als Bo, maar dan anders. Of denk aan Do: wat 'hipper', met een zachtere klank.

Brecht

Ook krachtig en stoer, maar met eveneens een duidelijk klassiek tintje is Brecht. Wordt in Nederland niet enorm vaak gegeven maar komt zeker voor. Een naam voor zelfverzekerde meiden.

Britt

Britt neemt de laatste jaren af in populariteit - misschien reden om hem nu juist wél te overwegen? In elk geval een ultrakorte naam met een sterke, pittige klank. Je kunt ook de versie met maar één t overwegen.

Daan

Daan komt veel vaker voor als jongensnaam, maar is volgens ons ook een mooie meisjesnaam. Kort, maar toch met een elegant, afgerond karakter.

Eef

Ook een aanrader. Ongecompliceerd, eerlijk en vergelijkbaar met het tijdloze Aaf.

Fae

Een bijzondere naam. Kort namen zijn vaak als vanzelf een beetje stoer, maar Fae is eerder lief en elegant. De achtergrond zal sommigen zeker aanspreken: het oude Engelse woord 'fae' is verwant aan 'fairy' en ons woord 'fee'. Sprookjesachtig.

Faith

Vind je het fijn als de betekenis overduidelijk van een naam afstraalt? Faith is een korte naam waarover geen misverstand kan bestaan. Soortgelijke namen zijn Hope, Grace en Joy.

Fay, Faye en Fee

Als Fae hierboven je aanspreekt, kijk dan ook eens naar namen die er dicht tegenaan liggen: Fay, Faye, Fee en .

Fem

Als je Femke te lang vindt maar wel dat soort karakter in een naam zoekt, kijk dan naar Fem. Verwant, via het Latijnse femina, aan bijvoorbeeld het Franse 'femme'. Er is ook een versie met dubbel m, als je het leuk vindt om een beetje de spelling te variëren.

Fleur

Je denk er niet meteen aan, maar ook Fleur is zo'n één-lettergreep-naam, zij het met wat meer letters dan gemiddeld. Daardoor minder 'puntig', en natuurlijk vooral bloemig. Al met al een uitgesproken lieve, beetje klassiek naam. Maar niet elke korte naam hoeft stoer te zijn, toch?

Flo

Flo is een unisex-naam: er zijn zowel meisjes als jongens die zo heten. Lang niet iedereen vindt het een mooie naam, maar dat geeft niet - ieder het zijne. Flo is kort, krachtig en opgewekt.

Floor

Heel anders ligt het met Floor, want: hoe tijdloos wil je het hebben? Floor is een van die korte, frisse namen die het altijd goed doet.

Gwen

Gwen is een stoere meisjesnaam, afkomstig uit het Welsh. Heeft een nogal on-Nederlandse schrijfwijze, maar ligt niettemin hier goed in het gehoor. Je zo het niet meteen zeggen, maar Gwen is bijvoorbeeld ook verwant aan namen als Guinevere en Geneviève.

Jet

Kort (erg kort), krachtig en een beetje stoer is Jet, met een wat oudhollandse uitstraling. Als alternatieven kun je denken aan Jen of, met een extra T erachter, het meer Engelse Jett.

Jill

Jill wordt vrij vaak gegeven in Nederland (overigens in de VS ook, maar daar is hij al lang en breed over zijn piek heen) en wordt algemeen gezien als een 'lieve' naam. De dubbele L geeft hem een Engels tintje en ronde klank.

Kim

Een naam die ongeveer het midden houdt tussen een harde en zachte klank. Mensen vinden Kim doorgaans dan ook stoer én lief. Tijdloos (maar niet saai) is hij wat ons betreft zeker.

Liv en Liz

Deze beide namen zijn behoorlijk populair in Nederland, Liv nog duidelijk meer dan Liz. Beiden beginnen en eindigen op letters met een zachte klank, en veel mensen vinden het daarom uitgesproken vrouwelijke namen. De oude Scandinavische betekenis van Liv spreekt je mogelijk aan: 'hlif' betekende 'beschutting'. Wil je nog een stapje verder zoeken: ook Livv en met name Lizz komen beiden al voor als spellingsvariant. Vergeet ook Viv niet als alternatief.

Lot

Afgeleid van Charlotte (een oude Duitse naam), geldt Lot vooral als een lieve meisjesnaam. De spellingsvariant Lott met dubbele T komt ook voor in Nederland.

Lynn

Hou je van namen als Liz, dan is ook Lynn misschien iets voor jou. Engelse, ronde klank en afwijkend door de dubbele nn. Je bent dan overigens niet de enige die hem mooi vindt: Lynn kwam de afgelopen paar decennia vrij regelmatig voor in de top-20 meest gegeven namen in Nederland.

Maud

Kort en met een krachtige, volwassen klank. Weliswaar al redelijk populair in Nederland, maar ook weer niet zo dat je direct twee andere Mauds op de crèche zult aantreffen. Een alternatief kan zijn: Mauk, minstens zo stoer maar veel zeldzamer.

Noor

Een behoorlijk populaire naam in Nederland, met een ronde klank en vooral stoer karakter. Als je belang hecht aan mooie betekenis van een naam: in het Arabisch staat Noor (ook 'nur') voor 'licht'. Overigens zijn ook nog wel een paar minder voor de hand liggende alternatieven te bedenken, zoals Nour, of misschien Nouk, Noon?

Sam

Een redelijk populaire naam in Nederland. Sam kun je uiteraard zien als unisex: meisjes en jongens krijgen deze naam. Als meisjesnaam is het vooral een stoere naam. Als je wilt kun je Sam ook op zijn Engels -met een è- uitspreken (al zul je dan af en toe misschien wat uitleg moeten geven, maar dat is dan maar zo, niet?).

Sem

Je kunt het ook over een andere boeg gooien, met Sem. Ook heel kort, krachtig en een tikje eigenzinnig, maar een stuk zeldzamer dan Sam.

Sien

Weer heel anders is Sien: een 'klassieker geschikt voor de huidige tijd' noemde iemand dit. Een oerhollands karakter heeft deze naam - wie kent niet het leesplankje met Ot en Sien?

Skye

Totaal niet Nederlands, maar wél uitgesproken stoer is Skye (of Sky, kan ook). Gebaseerd op het Engelse woord voor hemel.

Suus

Lief en stoer tegelijk: best een stevige klank, maar ook weer niet te hard. Zoek je het nog korter? Sus is ook een bestaande meisjesnaam.

Tess

Met een uitgesproken scherpe klank is Tess (afgeleid van Tessa) een nogal populaire naam: vaak in de top-20 of top-10, met in 2020 zelfs een vierde plaats in de lijst meest gegeven namen. Zonder twijfel een stoere meidennaam. Een versie met één S bestaat overigens ook, die is veel minder voorkomend.

Geen namen gezien die je leuk vindt?

Heb je meegeteld? Het zijn er inderdaad meer dan dertig. Maar het kan evengoed zijn dat er niks voor je tussen zit. Wat vind je dan van Bloem, Blue, Day, Fauve, Femm, Fien, Fim, May, Mees, Mies, Mint, Moon, Mus, Nim, Jane, Jazz, Jess, Joan, Jools, Jule, Juul, Kaat, Kae, Kee, Kris, Lies, Lis, Lo, Loes, Lou, Lux, Luz, Pam, Pien, Pip, Puk, Rixt, Roos, Ruth, Saar, Soof, Sue of het oeroude Zus?

Hier vind je bovendien nog eens ruim achthonderd meisjesnamen met één lettergreep.

Meer leesvoer

30 klassieke jongensnamen én alternatievenDe populairste namen van 2023Meisjes- en jongensnamen: de sterkste groeiers voor de jaren 2022 - 202330.000 dollar voor een babynaam30 klassieke meisjesnamen én alternatievenDe namen van House of the DragonDe populairste namen van 2022De populairste meisjesnamen van 2021 in NederlandDe populairste jongensnamen van 2021 in NederlandJongens- en meisjesnamen: de sterkste groeiers 2020 - 202120 stoere meidennamen én alternatievenEmma is niet meer de populairste meisjesnaam van NederlandJulia is de populairste meisjesnaam van 2021Stoere jongensnamen met 1 lettergreepMaeveLunaStoere meidennamen voor 2021Mila
30 leuke meisjesnamen met 1 lettergreep
Jongensnamen die eindigen op -iah50 meisjesnamen die populairder zijn geworden100 lekker korte jongensnamenUnisex namen (200+)Franse meisjesnamen, van Amélie tot XavièreVeerleRuim 100 tijdloze jongensnamenStoere én unieke meisjesnamenDe sterkste groeiers in de periode 2017 - 20205 bruikbare Ierse namenDe populairste namen van 2020Gratis spullen voor als je zwanger bentDe populairste beginletters bij meisjesnamenTop 20-namenJongensnamen sterk in opkomst: Jaxx, Jax, Lev, Otis en Zayn100 mooie meisjesnamen met een YMeisjesnamen sterk in opkomst: Philou, Nore, NolaVerboden namenAlternatieven voor namen vinden50 jongensnamen die minder populair zijn gewordenX Æ A-12 (Elon Musk en Grimes)De populairste kindernamen van 2019Voornamen in de serie The WitcherVier lettergrepen veel? Kijk eens naar deze prachtige namenMeisjesnamen eindigend op -lyn of -lynnStoere Engelse jongensnamenMeer dan 160 meisjesnamen eindigend op -leyJongensnamen eindigend op een AMeisjesnamen eindigend op -shaRozennamenFranse jongensnamenJongensnamen met een dubbele X op het eindVoornamen in de serie Vikings100 meisjesnamen eindigend op -ieke100 mooie meisjesnamen met een QWolvennamenHonderd opvallende populaire namen voor 2019Korte meisjesnamen zijn minder gewild dan korte jongensnamenDe allerkortste jongensnamenPopulair in de enquêtes: JorisDe populairste meisjesnamen in de VS in 1900Talula Does the Hula From Hawaii101 leuke meisjesnamen die eindigen op -lie101 leuke meisjesnamen die eindigen op -keAlternatieve namen voor LucasVind je Emma een mooie naam, maar eigenlijk ook te populair?Lekker korte jongensnamenDe allerkortste meisjesnamenGroeiend populaire jongensnamen (2012-2018)Groeiend populaire meisjesnamen (2012-2018)Deze jongensnamen zijn minder populair gewordenHet Bouba/Kiki-effectHeb je een mooie naam gekozen of juist niet? Van je vrienden zul je het waarschijnlijk niet horenPopulaire Scandinavische namenDe royal baby heet.. ArchieWordt Allegra de naam van de volgende royal baby?Zwangerschapspagina.nlOuders Van NuTwee derde van de mensen wil niet weten dat je de naam van hun kind niet mooi vindtZwangerschapskalender, van week tot weekDit zijn de populairste namen van 2018Nog eens 30 stoere meidennamen30 stoere meidennamen én alternatievenBloemennamen voor meisjes15 mooie jongensnamen met een Bijbelse achtergrondMeisjesnamen die iets met de natuur te maken hebbenFrozenDe 50 populairste jongensnamen van Engeland in 2017De 50 populairste meisjesnamen van Engeland in 2017Honderd jaar populaire jongensnamen in Amerika: van de jaren 1880 tot hedenHonderd jaar populaire meisjesnamen in Amerika: van de jaren 1880 tot hedenKomt een naam al ergens in de buurt voor? Dan valt hij meestal afPopulaire jongensnamen in Amerika, 2014-2018Populaire meisjesnamen in AmerikaJongensnamen met een Italiaans tintjeThomas Boyd Ritchie III mocht zijn naam niet veranderenDit zijn de namen van de kinderen van Jamie OliverAlex, Axel, Xela, Lexa, Xael, Xeal, Exla, Leax en Xale30 leuke meisjesnamen die eindigen op -leAnne, een tijdloos mooie meisjesnaamAbcdePopulaire namen in Engeland in 2017Palindroom-namenVoornamen van Noordse en Germaanse goden en onze dagen van de weekAchternaam heeft veel invloed op de keuze van een voornaamNiet iedereen houdt de zoektocht naar een naam voor zichzelfDe 35 populairste korte meisjesnamen van 2017De populairste jongensnamen van Noorwegen, van 1880 tot 2018De populairste meisjesnamen van Noorwegen, van 1880 tot 2018De 50 populairste korte jongensnamen van 2017De populairste jongensnamen van Frankrijk in 2018De populairste meisjesnamen van Frankrijk in 2018Meisjesnamen makkelijker te vinden dan jongensnamen?Die naam verzin je toch niet?De populairste voornamen in Spanje in 2017Populaire namen in Zwitserland in 2017De meeste mensen zijn tevreden met hun voornaamDe sterkste groeiers van de afgelopen jarenDe populairste namen van 2017De populairste jongensnamen van 2017De populairste meisjesnamen van 2017Vijf gouden regels bij de keuze van een naamLang leve KeesDe populairste namen van 2015: Liam en EmmaLichtDe 50 populairste jongensnamen van Engeland in 2016De 50 populairste meisjesnamen van Engeland in 2016De 50 populairste jongensnamen van Engeland in 2015De 50 populairste meisjesnamen van Engeland in 2015De namen van Game of ThronesDe 50 populairste jongensnamen van Engeland in 2014De 50 populairste meisjesnamen van Engeland in 2014Alleen korte namen?PatroniemenPopulaire namen in Amerika, door de jaren heenNutella als voornaam mag niet in FrankrijkSophie, Emma en Julia in 2014 terug als top-3Familietradities...Voornaam afkorten?Populaire namen in CanadaEngeland en Wales in 2013: de 100 populairste namenPopulair in Engeland en Wales in 2013Ierse namenPopulair in FrankrijkOndertussen in AustraliëVoornamen bij Man Bijt HondMannelijke en vrouwelijke lettersIreen, Jan, Jorrit, Margot, Michel, Ronald, Stefan en SvenTess en Sem populairste namen in 2013Ondertussen in ItaliëStoere mannen?Ondertussen in EngelandStereotypen in namenSongfestival4Real? Lucifer? V8? Niet in Nieuw-ZeelandCatharina Amalia Beatrix Carmen VictoriaSterrennamenKlassieke jongensnamenDe stoerste meidennamen?Niet vergeten!Blaer is niet vrouwelijk genoegDe monarchieDaan en EmmaLa Bella ItaliaKort! Korter!Scandinavische namenHarmke, Ymke, Silke...Een naam voor het levenLes prénoms Français?En in Rusland? Of IJsland?Groeiend populaire jongensnamen (2012-2021)Groeiend populaire meisjesnamen (2012-2021)Allegra wordt het in elk geval niet..Stoere meidennamen: Anouk, Marit en GwenMeisjesnamen eindigend op -ienMeisjesnamen eindigend op -izeMeisjesnamen eindigend op -skeVijftig mooie meisjesnamen met een X erin