0 bewaardZeeVanNamen

30 klassieke meisjesnamen én alternatieven

Hier vind je dertig meisjesnamen met allemaal een klassieke uitstraling. Voor elke naam hebben we ons best gedaan om er een paar alternatieven bij te vinden.

Aimée

Franse namen worden vaak gezien als klassiek en Aimée is daarop geen uitzondering. Aimée (letterlijk 'liefhebben') komt in Nederland wel voor maar is zeker geen top 20-naam, dus de kans dat jouw dochter haar naam deelt met een klasgenoot is niet groot. Als alternatieven kun je denken aan een van de handvol spellingsvarianten erop: Aymee / Aymée, Amée, Aimely of Aimae. Ook het bekendere Amélie zit qua karakter min of meer in dezelfde hoek.

Amelie / Amélie

Nog een Franse, klassieke naam is Amélie (of Amelie), begin van deze eeuw mede populair gemaakt door de film Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain. Er zijn behoorlijk wat varianten en uitbreidingen te vinden, zoals: Adelieke, Ameliek, Amélise, Améline, Ameline, Amelieke, Amelieka, Amalie, Aimely en Aimélie. Of denk eens aan Adélie.

Carmen

Carmen is van oorsprong een Spaanse meisjesnaam. Er is een verband tussen Carmen en de oude Hebreeuwse naam van een gebergte: Karmel. Aan de Heilige Maria wordt ook wel gerefereerd als de Heilige Maagd Maria van de berg Karmel. In het Spaans: Virgen del Carmen. Carmen is ook de naam van een opera van Georges Bizet, over het zigeunermeisje Carmen. Denk voor alternatieven ook aan Karmen, Carmijn, Carmella of misschien Camilla.

Celine / Céline

Celine (of Céline) heeft duidelijk een klassiek karakter en is ver terug te herleiden, tot het Latijnse 'Caelinus' of 'Caelum', dat zoveel betekent als hemel of atmosfeer (bron). In het Frans kom je deze naam nogal eens tegen. De naam is natuurlijk ook nogal sterk verbonden met de Canadese zangeres Céline Dion (die overigens voluit Céline Marie Claudette Dion heet: het zal geen verrassing zijn dat ze afkomstig is uit het Franstalige deel van Canada). Enigszins vergelijkbare namen waar je aan kunt denk zijn bijvoorbeeld: Caline, Ceceline, Chaline en Cheline. Maar kijk ook eens naar Deline, Feline, Iline, Saline of Seline

Chantal

Chantal is van oorsprong een Franse meisjesnaam. De naam werd enkele eeuwen geleden populair door de heilige Jeanne-Françoise de Chantal - inderdaad toen nog als achternaam. De naam is verwant aan het Franse woord chanter (zingen) en het oude Provençaalse woord voor steen: 'cantal'. Als je alternatieven zoek kun je bijvoorbeeld de nodige spellingsvarianten op Chantal vinden, zoals Chantal, Chantale, Chantall, Chantally, Chantay, Chantel en Chantelle. Niet allemaal even voor de hand liggend, maar allemaal bruikbaar, ook in de Nederlandse context.

Charlotte

Charlotte is een uitgesproken klassieke naam die in Nederland redelijk populair is. De naam stamt van het oudduitse woord Karl: 'de vrije', gevolgd door de verkleinvorm '-otte'. Namen die erop lijken zijn bijvoobeeld Charlot of Charlotta. Houd je van de uitgang -otte? Denk dan ook eens aan Annelotte, Carlotte, Ilselotte, Lieselotte, Madelotte of Lizelotte

Bekijk alle meisjesnamen hier

Er zijn zoveel mooie namen om uit te kiezen! Ons overzicht van alle meisjesnamen vind je hier.

Claire

Ook Claire wordt vooral gezien als een klassieke meisjesnaam. Het is de Franse versie van het Latijnse 'Clarus' (een jongensnaam), hetgeen staat voor 'helder' (denk ook aan het Engelse 'clear'). Alternatieven voor Claire zouden bijvoorbeeld kunnen zijn Clair (zonder e), Clarice of Clairy.

Claudia

Als meisjesnaam komt Claudia al voor in de Romeinse tijd, afgeleid van de achternaam van keizer Tiberius Claudius. Een paar namen die erop lijken zijn Claudie en Claudine. Maar je kunt ook denken aan Claire.

Constance

En Constance, wat zeg je daarvan? In Nederland erg zeldzaam (maar voorkomend), klassiek en elegant tegelijk. Constance komt van het Latijn, waar het woord 'stevigheid' betekende. Nog zeldzamer: Constanze en Konstanze.

Elena

Elena mag in dit lijstje niet ontbreken. Deze naam staat dichtbij een andere Franse, elegante naam: Eleonore of Eléonore. De achtergrond ervan is onduidelijk. Sommigen gaan uit van een verwantschap met Helene of Helène, een naam uit het Grieks die stond voor 'stralend'. Een voorkomende spellingsvariant is Elenah. Je kunt ook denken aan Elene en Elène.

Elizabeth

Elizabeth is niet een opvallend populaire naam in Nederland, maar hij is wel degelijk in gebruik. En het is bij uitstek een klassieke naam dus hij hoort in dit rijtje thuis. In het oude Grieks bestond Elisabet al als naam. De Bijbelse betekenis van de naam is 'God is overvloed'. Er zijn verschillende mooie afgeleiden en alternatieven voor te bedenken: Lisa, Lissa, Liz, Lisabeth en Lisebeth, Elise / Elisa, of gewoon Lise / Lieze / Lize. Je kunt eventueel ook nog aan Liezeke denken.

Ella

Ella combineert een mooie ronde klank met klassieke eenvoud. Afgeleid van Elisabeth, Elizabeth of Elisabet. Die naam stond in het oude Grieks voor de eed of volheid van God: "God is mijn gelofte". Een beroemde naamdrager was natuurlijk de onnavolgbare Ella Fitzgerald. Alternatieve spelling kan zijn: Ellae. Maar kijk ook eens naar bijvoorbeeld Ellaine en Ellanoor.

Emily

Emily heeft een klassiek karakter én een Engelse klank - die niettemin makkelijk in de Nederlandse tongval past. De naam komt van het Latijnse Aemilius, waar het eerder als familienaam gold. In Engelstalige landen is het al heel lang een van de namen die niet weg te denken is, maar ook in Nederland is het geen zeldzame naam. Alternatieven zijn ruim voorhanden. Een paar voorbeelden: Amily, Emely, Emila, Emiley, Emili, Emilly, Emilya en Emilyn.

Eva

Weinig namen zijn zo verankerd in de geschiedenis en van zo'n mooie eenvoud als Eva. Natuurlijk ken je Eva als de wederhelft van Adam. Bij varianten op Eva kun je denken aan Evah, Eva, Evalien, Evalin of Evalinn. Misschien ook Evi of Ava? Een naam met een andere klank, maar wel met een zelfde soort eenvoud is Anna.

Fabiënne

Wat vind je van Fabiënne? Sierlijk, niet? Frans, maar past uitstekend in het Nederlands. Stamt af van het Latijnse Fabianus: de edele. Verschillende varianten bestaan ervan, mocht je net iets anders zoeken: Fabienne, Fabiènna, Fabiënna en Fabianne.

Gabriëlle / Gabriëlla

Een naam met een rijke (Bijbelse) historie en sterk klassiek karakter. Gabriëlle (en de diverse spellingsvarianten erop) is een meisjesnaam die afstamt van de (jongens-)naam Gabriel / Gabriël. Gabriel was in het Christendom een van de aartsengelen (boodschapper van God). De betekenis die aan Gabriel wordt toegekend is 'God is mijn kracht'. Als alternatieven voor Gabriëlle kun je denken aan Gabriële, Gabrielle, Gabriela, of de verkorte versie Gabi. Misschien ook Gabry of Gaby?

Helena

Ook Helena is een naam die bij ons nadrukkelijk als klassiek wordt gezien. En direct daarna als elegant. In de Griekse mythologie was Helene (ook wel Helen) een van de dochters van Zeus, de oppergod en ze gold als de mooiste vrouw ter wereld. Er bestaan veel varianten op deze naam, denk aan: Elenah, Helenah, Helene, Heleina, Helen maar ook Elena.

Julie

Julie is verwant aan de (razend) populaire naam Julia, waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse woord iulus (het donzige deel van een plant). Kan ook 'jeugdig' betekenen (vanwege de donshaartjes). Een voordeel: Julie kun je als je wilt op zijn Frans uitspreken, met een soort zachte g aan het begin, of op zijn Engels als 'Djulie'. Denk misschien ook eens aan Yulie, Jolie of Jula?

Juliëtte

Langer dan Julie en met een e-met-umlaut oogt Juliëtte ergens nog wat klassieker. Heeft ook nog duidelijker een Franse tint. Wordt door onze bezoekers als uitgesproken klassiek én elegant gezien. Toch nog even verder kijken? Denk dan aan Juliet, Juliët, Juliëtt, Julieta, Julieth of Juliette.

Kate

Kate is eigenlijk een verkorting van Catherine (of Catherina, of Katherina..). Die namen stammen uit het Grieks, waar het oorspronkelijke woord waarschijnlijk stond voor 'reinheid'.

Lauren

Lauren is niet alleen klassiek maar zeker ook stoer. De naam stamt van het Latijnse 'laurus', dat je kent onder de huidige term laurier. Dus, eh, klassiek, stoer én een link met de natuur - wat kun je meer wensen. Veel mensen vinden het een mooie naam: Lauren is de laatste jaren vaak in de top-20 populairste meisjesnamen te vinden. Zoek je net iets anders? Wat vind je van het tijdloze Laura (of Lauraine?), of misschien iets meer exotisch als Laora?

Waar let je op bij de keuze van een naam?

We hebben een handige lijst met tips voor je klaarstaan.

Lily

Over een link met de natuur gesproken: wat te denken van Lily? Letterlijk natuurlijk 'lelie'. De lelie stond onder de oude Grieken symbool voor puurheid. Alternatieven? Wel, spellingsvarianten te over: Lillie, Lelie, Lely, Lidy, Lili, Lill en bijvoorbeeld Lilly. Overigens is ook Calla een aanverwante naam: is ook een soort lelie.

Livia

Livia was in het Romeinse Rijk een invloedrijke dame. Haar naam is tegenwoordig wat ons betreft zeker een klassieker, die overigens de laatste jaren vrij populair is in Nederland. Op zoek naar varianten? Kijk eens naar Levia, Liviane, Livia, Liviana, Livianne of Livi.

Louise / Louisa

Louise (en een variant als Louisa) is de vrouwelijke versie van Louis en uiteindelijk (verder terug in de tijd) het Oudduitse Ludwig: 'befaamde krijger' (m/v). Meerdere spellingsvarianten zijn te bedenken, zoals Loisa, Louise, Louïse, Louissa, Louiza, Lovisa of Luïsa.

Nathalie / Natalie

Nathalie is een naam die afstamt van het Latijnse woord 'natalis': geboren, geboorte. Mooie betekenis, niet? Een paar beroemde naamdragers zijn makkelijk te vinden. Denk aan Natalie Portman, Natalie Dormer (Game of Thrones) en Natalie Imbruglia. Voor alternatieven kun je denken aan meerdere spellingsvarianten, zoals: Nathalee, Nathalene, Nathalia, Natalia, Nathalie, Nathalja, Nathaly of Nathaline.

Noëlle

Noëlle is de laatste jaren populairder aan het worden. Komt van het Franse Noël: Kerstmis. Ga je verder terug, naar het Latijn, dan staat het uiteindelijk voor geboorte: natalis. Mooie achtergrond, niet? Zoek je toch nog net iets anders, check dan namen als Naëlle, Noël, Noéla, Noëlie, Noëll, Noëlla en Noëllise.

Philine

Wat vind je van Philine? Phileine is over het algemeen de naam die de aandacht trekt maar Philine is minstens zo mooi, met een erg klassieke uitstraling. Je kunt nog kiezen of je het als een naam met drie of twee lettergrepen wilt zien: Phil-ien klinkt wat Franser, ook leuk. Er is ook een variant met een f: Filine, nog een stuk zeldzamer. Kijk daarnaast ook even naar Philiene, Philien en Pheline. Of Féline?

Sarah

Sarah hoort wat ons betreft bij de meest klassieke én tijdloze meisjesnamen. In de Bijbel was Sarah de vrouw van Abraham en was de betekenis pakweg 'edelvrouw'. Denk ook aan Sara, Saar, Saara, of misschien Saartje? Saare?

Valerie

Ook zo mooi klassiek is Valerie. Valerie komt uit het Latijn, als de vrouwelijke versie van Valerius, en staat voor: 'sterk', 'gezond'. Zie ook Valeri, Valeria, Valerien, Valery en Valérie.

Victoria

Victoria staat voor 'overwinning' ('Victoria' was de Romeinse godin van de overwinning) en is een van de namen van een van de dochters van Koning Willem Alexander en koningin Máxima. Ook op de Engelse troon heeft een Victoria gezeten: Queen Victoria (1819-1901). Al met al flink wat hoog gezelschap voor deze fraaie, klassiek klinkende naam. Mocht je het liever wat simpeler houden, denk dan eens aan Vicky.

Vivian

Vivian is van oorsprong een Latijnse naam: 'levendig' (vivus). Er zijn allerlei varianten op te vinden, zoals Vivian, Viviane, Viviën, Viviënne, Viviëtte en Vivyan. Een van de namen van de 'Lady of the Lake' in de Legende van Arthur is overigens ook Vivian (naast heel veel andere namen, waaronder het sprookjesachtige Nimuë).

Nog een laatste!

Isolde

Niet alleen klassiek maar ook een beetje sprookjesachtig, mythisch misschien? Uit de beroemde Middeleeuwse legende Tristan en Isolde. Het is niet echt een duidelijk Nederlandse naam maar past toch prima binnen de taal. Alternatieven bestaan ook nog: Ysolt, Ysolde, Isolt, Isold en Isolda.

Bekijk alle meisjesnamen hier

Er zijn zoveel mooie namen om uit te kiezen! Alle meisjesnamen vind je hier.

Meer leesvoer

30 klassieke jongensnamen én alternatievenDe populairste namen van 2023Meisjes- en jongensnamen: de sterkste groeiers voor de jaren 2022 - 202330.000 dollar voor een babynaam
30 klassieke meisjesnamen én alternatieven
De namen van House of the DragonDe populairste namen van 2022De populairste meisjesnamen van 2021 in NederlandDe populairste jongensnamen van 2021 in NederlandJongens- en meisjesnamen: de sterkste groeiers 2020 - 202120 stoere meidennamen én alternatievenEmma is niet meer de populairste meisjesnaam van NederlandJulia is de populairste meisjesnaam van 2021Stoere jongensnamen met 1 lettergreepMaeveLunaStoere meidennamen voor 2021Mila30 leuke meisjesnamen met 1 lettergreepJongensnamen die eindigen op -iah50 meisjesnamen die populairder zijn geworden100 lekker korte jongensnamenUnisex namen (200+)Franse meisjesnamen, van Amélie tot XavièreVeerleRuim 100 tijdloze jongensnamenStoere én unieke meisjesnamenDe sterkste groeiers in de periode 2017 - 20205 bruikbare Ierse namenDe populairste namen van 2020Gratis spullen voor als je zwanger bentDe populairste beginletters bij meisjesnamenTop 20-namenJongensnamen sterk in opkomst: Jaxx, Jax, Lev, Otis en Zayn100 mooie meisjesnamen met een YMeisjesnamen sterk in opkomst: Philou, Nore, NolaVerboden namenAlternatieven voor namen vinden50 jongensnamen die minder populair zijn gewordenX Æ A-12 (Elon Musk en Grimes)De populairste kindernamen van 2019Voornamen in de serie The WitcherVier lettergrepen veel? Kijk eens naar deze prachtige namenMeisjesnamen eindigend op -lyn of -lynnStoere Engelse jongensnamenMeer dan 160 meisjesnamen eindigend op -leyJongensnamen eindigend op een AMeisjesnamen eindigend op -shaRozennamenFranse jongensnamenJongensnamen met een dubbele X op het eindVoornamen in de serie Vikings100 meisjesnamen eindigend op -ieke100 mooie meisjesnamen met een QWolvennamenHonderd opvallende populaire namen voor 2019Korte meisjesnamen zijn minder gewild dan korte jongensnamenDe allerkortste jongensnamenPopulair in de enquêtes: JorisDe populairste meisjesnamen in de VS in 1900Talula Does the Hula From Hawaii101 leuke meisjesnamen die eindigen op -lie101 leuke meisjesnamen die eindigen op -keAlternatieve namen voor LucasVind je Emma een mooie naam, maar eigenlijk ook te populair?Lekker korte jongensnamenDe allerkortste meisjesnamenGroeiend populaire jongensnamen (2012-2018)Groeiend populaire meisjesnamen (2012-2018)Deze jongensnamen zijn minder populair gewordenHet Bouba/Kiki-effectHeb je een mooie naam gekozen of juist niet? Van je vrienden zul je het waarschijnlijk niet horenPopulaire Scandinavische namenDe royal baby heet.. ArchieWordt Allegra de naam van de volgende royal baby?Zwangerschapspagina.nlOuders Van NuTwee derde van de mensen wil niet weten dat je de naam van hun kind niet mooi vindtZwangerschapskalender, van week tot weekDit zijn de populairste namen van 2018Nog eens 30 stoere meidennamen30 stoere meidennamen én alternatievenBloemennamen voor meisjes15 mooie jongensnamen met een Bijbelse achtergrondMeisjesnamen die iets met de natuur te maken hebbenFrozenDe 50 populairste jongensnamen van Engeland in 2017De 50 populairste meisjesnamen van Engeland in 2017Honderd jaar populaire jongensnamen in Amerika: van de jaren 1880 tot hedenHonderd jaar populaire meisjesnamen in Amerika: van de jaren 1880 tot hedenKomt een naam al ergens in de buurt voor? Dan valt hij meestal afPopulaire jongensnamen in Amerika, 2014-2018Populaire meisjesnamen in AmerikaJongensnamen met een Italiaans tintjeThomas Boyd Ritchie III mocht zijn naam niet veranderenDit zijn de namen van de kinderen van Jamie OliverAlex, Axel, Xela, Lexa, Xael, Xeal, Exla, Leax en Xale30 leuke meisjesnamen die eindigen op -leAnne, een tijdloos mooie meisjesnaamAbcdePopulaire namen in Engeland in 2017Palindroom-namenVoornamen van Noordse en Germaanse goden en onze dagen van de weekAchternaam heeft veel invloed op de keuze van een voornaamNiet iedereen houdt de zoektocht naar een naam voor zichzelfDe 35 populairste korte meisjesnamen van 2017De populairste jongensnamen van Noorwegen, van 1880 tot 2018De populairste meisjesnamen van Noorwegen, van 1880 tot 2018De 50 populairste korte jongensnamen van 2017De populairste jongensnamen van Frankrijk in 2018De populairste meisjesnamen van Frankrijk in 2018Meisjesnamen makkelijker te vinden dan jongensnamen?Die naam verzin je toch niet?De populairste voornamen in Spanje in 2017Populaire namen in Zwitserland in 2017De meeste mensen zijn tevreden met hun voornaamDe sterkste groeiers van de afgelopen jarenDe populairste namen van 2017De populairste jongensnamen van 2017De populairste meisjesnamen van 2017Vijf gouden regels bij de keuze van een naamLang leve KeesDe populairste namen van 2015: Liam en EmmaLichtDe 50 populairste jongensnamen van Engeland in 2016De 50 populairste meisjesnamen van Engeland in 2016De 50 populairste jongensnamen van Engeland in 2015De 50 populairste meisjesnamen van Engeland in 2015De namen van Game of ThronesDe 50 populairste jongensnamen van Engeland in 2014De 50 populairste meisjesnamen van Engeland in 2014Alleen korte namen?PatroniemenPopulaire namen in Amerika, door de jaren heenNutella als voornaam mag niet in FrankrijkSophie, Emma en Julia in 2014 terug als top-3Familietradities...Voornaam afkorten?Populaire namen in CanadaEngeland en Wales in 2013: de 100 populairste namenPopulair in Engeland en Wales in 2013Ierse namenPopulair in FrankrijkOndertussen in AustraliëVoornamen bij Man Bijt HondMannelijke en vrouwelijke lettersIreen, Jan, Jorrit, Margot, Michel, Ronald, Stefan en SvenTess en Sem populairste namen in 2013Ondertussen in ItaliëStoere mannen?Ondertussen in EngelandStereotypen in namenSongfestival4Real? Lucifer? V8? Niet in Nieuw-ZeelandCatharina Amalia Beatrix Carmen VictoriaSterrennamenKlassieke jongensnamenDe stoerste meidennamen?Niet vergeten!Blaer is niet vrouwelijk genoegDe monarchieDaan en EmmaLa Bella ItaliaKort! Korter!Scandinavische namenHarmke, Ymke, Silke...Een naam voor het levenLes prénoms Français?En in Rusland? Of IJsland?Groeiend populaire jongensnamen (2012-2021)Groeiend populaire meisjesnamen (2012-2021)Allegra wordt het in elk geval niet..Stoere meidennamen: Anouk, Marit en GwenMeisjesnamen eindigend op -ienMeisjesnamen eindigend op -izeMeisjesnamen eindigend op -skeVijftig mooie meisjesnamen met een X erin