0 bewaardZeeVanNamen

Weblog

Lettergrepen

Je kunt nu bij ons ook zoeken op het aantal lettergrepen dat een naam moet hebben. Handig :-)

Twijfel je tussen twee namen?

Je kunt nu bij ons twee namen inzenden en aan onze bezoekers vragen welke ze zouden kiezen. Misschien doet de mening van anderen bij de keuze van een naam er wel niet toe, maar misschien is het toch ook wel aardig om eens te polsen wat 'men' zou kiezen.

Wat vind je van je eigen naam?

We hebben een nieuw onderdeel toegevoegd aan Zeevannamen: bij elke naam kun je laten weten wat jij ervan vindt dat je zo heet. Ben je er trots op? Past hij goed bij je? Moet je voor mensen vaak je naam uitspellen? Laat het ons weten, dat kan andere bezoekers weer verder helpen.

Meer inspiratie nodig?

Je zou als startpunt eens kunnen kijken naar namen in een ander land. Als je het niet al te exotisch wilt, maar toch een tikje anders, denk dan bijvoorbeeld eens aan Franse namen.

Geboortekaartjes uitzoeken

Misschien was het je al opgevallen: sinds een tijdje hebben we op Zeevannamen.nl een overzicht van aanbieders van geboortekaartjes. We bemoeien ons niet met de inhoud van de shops in die lijst: aanbieders kunnen zelf wat kwijt over hun diensten en prijzen, en ze kunnen enkele voorbeelden van hun kaartjes plaatsen. Inmiddels staan er al zo'n veertig shops, waarvan een flink aantal mét voorbeelden van hun kaartjes. We hopen je zo wat overzicht te bieden en het zoeken iets te vereenvoudigen.

Je kunt nu ook zoeken op stoer, lief, exotisch, etc.

Al een paar maanden kun je bij ons aangeven of je een naam vooral lief, stoer, klassiek, etc. vindt. We hoopten dat daar voldoende op gereageerd zou worden, want dan zouden we we dat kunnen gebruiken om namen weer beter vindbaar te maken.
Gelukkig werd er veel meer op gereageerd dan hadden gedacht: inmiddels is al bijna tienduizend keer een naam door jullie op die manier ‘gelabeld’. En dat is prachtig, want nu kunnen we namen ook op die manier doorzoekbaar maken. Je kunt nu niet alleen zoeken op geslacht, lengte, eerste en laatste letter, maar ook op dat label.
Dus misschien zoek je een korte, tijdloze jongensnaam die begint met een een S? Of een niet te korte, lieve meisjesnaam die begint met een A?

Zeevannamen.nl groeit

Sinds we zo'n zes jaar geleden zijn begonnen met een handjevol bezoekers per dag is er best veel veranderd. We zijn elk jaar weer gegroeid in vergelijking met het voorgaande jaar. Inmiddels krijgen we duizenden bezoekers per dag. En in de tussentijd zijn er ruim elfhonderd nieuwe namen aangemeld. Er zijn daarnaast een paar duizend reacties op namen gegeven en alleen al in de laatste paar maanden is maarliefst 21.000 keer voor of tegen een naam gestemd. Dat vinden we mooie cijfers, mooi genoeg om hier even met jullie te delen.

Nieuw: namen bewaren

Hoewel, helemaal nieuw is het niet want je kon een paar jaar geleden al namen bewaren, als je een account bij Zeevannamen.nl had. Dat hebben we veranderd: de accounts laten we langzaam verdwijnen en tegelijkertijd kun je vanaf vandaag namen zonder account bewaren (we slaan daarvoor een cookie op je computer op).

Trek je van niemand iets aan

Misschien heb ik het mis, maar het lijkt wel alsof mensen elkaar nu meer dan ooit om hun mening in de haren vliegen. Op het werk, in de politiek, op straat. En dan bij voorkeur in harde bewoordingen. Voor mij hoeft dat allemaal niet zo.
Laatst las ik ergens op internet (ik heb gezocht maar ik kan het niet meer terugvinden) een discussie over namen die absoluut wel en niet zouden 'kunnen'. Want zelfs over namen kunnen mensen onenigheid krijgen. Vooral de sociale laag waarbij een naam zou 'horen' lijkt een goeie aanleiding om er een vernietigende mening over te hebben: denk maar aan Roderick versus Hailey.
Bij Zeevannamen.nl doen we ons best om onze eigen mening geen rol te laten spelen. Het enige dat wij doen is jullie wat middelen bieden om het zoeken naar een naam zo handig en prettig mogelijk te maken. Het boeit ons helemaal niet of een naam kakkineus, 'grachtengordel', plat, of kitsch zou zijn. Zolang onze bezoekers maar de namen kunnen kiezen die zij mooi vinden.
En dat geldt voor iedereen: wat maakt het uit wat anderen van jouw voorkeursnaam vinden? Helemaal niets. Wat maakt het uit of een naam al wat vaker voorkomt, of volgens je vrienden alweer helemaal 'uit' is. Helemaal niets. Trek je van niemand iets aan en kies zonder aarzelen de naam die jij het mooist vindt.

Jullie reacties op onze mailing

Sinds we een paar maanden geleden onze mailing wat hebben aangepast krijgen we er veel positievere reacties op. Voor die tijd vonden jullie de namen in de mailing vaak te exotisch. Nu krijgen we gelukkig die kritiek veel minder. Toch mailde vandaag nog iemand: We hebben inmiddels een naam gekozen, maar niet via jullie nieuwsbrief. De namen die daarin stonden waren voor ons wat te exotisch. Maar ik moet zeggen dat ik jullie site vaak en met veel plezier heb bezocht om op ideeën te komen. Dus alsnog bedankt!. Reden genoeg om er nog eens naar te kijken. We zullen ons best doen de mailing verder te verbeteren. Maar vergeet niet: het zijn maar een paar suggesties in zo'n mailtje! Uiteindelijk kun je toch het beste gewoon wat rondbladeren in de hele collectie op ZeeVanNamen.nl.

Stoer, klassiek of lief

Sinds een paar weken vragen we jullie aan te geven of je een naam vooral stoer, lief, exotisch, enzovoorts vindt. Inmiddels hebben we zo een behoorlijke hoeveelheid gegevens verzameld en kunnen we wat dingen laten zien. Of je het er mee eens bent weten we niet: wat jij van een bepaalde naam vindt blijft natuurlijk erg persoonlijk. Wat de ene persoon als klassiek ziet, vindt de anders soms tijdloos. Niettemin, we nodigen je uit om zeker eens een kijkje te namen bij de stoere jongensnamen, stoere meidennamen, klassieke jongens- en meisjessnamen en de lieve meisjesnamen.

Exotisch, klassiek, lief, modern, origineel of stoer?

Je kon bij Zeevannamen.nl al stemmen op een naam. Dat hebben we verder uitgebreid: je kunt nu ook laten weten of je een naam vooral exotisch, klassiek, lief, modern, origineel of stoer vindt.
Over die kenmerken kun je natuurlijk twisten. Waarom juist die? Waarom niet meer? Of heel andere?
Om eerlijk te zijn: voor ons is dat ook nog niet volledig duidelijk. Maar wij denken wel dat (kijkend naar hoe onze bezoekers zoeken) dit een paar van de meest voorkomende kenmerken zijn die mensen van een naam verwachten.
Dus laat ons vooral weten wat je van elke naam vindt. Want hoe meer we van jullie meningen kunnen verzamelen, des te beter kunnen we daarmee mensen weer passende namen laten vinden.

Welke namen worden gekozen?

Soms laten mensen ons weten welke naam ze uiteindelijk voor hun kind gekozen hebben. Wij vinden het bijzonder leuk om te zien waar mensen voor kiezen, dus we hebben besloten die namen ook hier op Zeevannamen.nl weer te laten zien. Dus vanaf nu vind je op onze homepage de paar laatst gekozen namen, al dan niet met opmerkingen van de mensen zelf erbij.

Wesley of Kevin? Of liever Lars of Aafke?

In de Volkskrant staat vandaag een artikel over het keuzegedrag van mensen bij voornamen in relatie tot hun sociaal-economische achtergrond en hun karakter: traditioneel of modieus. Het zijn bevindingen uit een onderzoek van Gerrit Bloothooft, namendeskundige aan de Universiteit Utrecht. Leuk leesvoer!
» lees hier het artikel

Je vindt ons nu ook op Twitter

We hadden dat al veel eerder willen doen, maar nu dan toch eindelijk: Zeevannamen.nl heeft een Twitter-account. Als je ons volgt op Twitter zie je daar nieuwe namen en reacties op namen.
Kijk op twitter.com/zeevannamen

We hebben de mailing aangepast

We kregen de laatste tijd nogal eens van mensen te horen dat de namen in de mailing te exotisch, te vergezocht zijn. Dat horen we natuurlijk niet graag, want jullie moeten wel echt iets aan die mailing hébben. Daarom hebben we de software die de namen voor de mailing kiest flink aangepast, en volgens ons zien de resultaten er goed uit. We hopen dat de mailing je nu beter kan helpen bij het vinden van een naam.

Nieuw: inspiratie in je inbox

Een leuke naam vinden is vooral een kwestie van véél namen bekijken. Ook die waar je misschien niet meteen aan denkt. Dat is lang niet altijd zo makkelijk. ZeeVanNamen.nl gaat je op weg helpen met een regelmatig mailtje met een handvol willekeurige namen als inspiratie.

Mooi of niet?

Je kunt vanaf nu stemmen op elke naam die we kennen. Hou je meer van een naam als Roderick of vind je juist Jazzley mooi? Laat dan je stem achter bij de namen die jij mooi vindt. Of lelijk, natuurlijk, want tegen stemmen kan ook. We zijn heel benieuwd wat jullie mooi en niet mooi vinden!